Wassen


Voordat u begint met het wassen zorgt u eerst dat u alles bij de hand heeft: shampoo, conditioner, handdoeken, fohn, borstel en kam en niet te vergeten, wat snoepjes.

De vacht met lauw water door en door nat maken, shampoo over de vacht verdelen en voorzichtig in masseren, daarbij de ogen, bek en gehooringang met de hand afschermen, even laten inwerken en goed uitspoelen.
Dit herhaalt u nog 1 keer. De meeste pups vinden de eerste wasbeurt verschrikkelijk en zullen gaan piepen of nog erger, gaan krijsen.
Laat u niet van de wijs brengen en negeer dit gedrag, zet de radio maar aan of ga zelf een liedje zingen, na verloop van tijd vinden ze het vaak heel lekker om gewassen te worden.

Sinna_26_oktober_020

Siënna 10 weken: Ik vind dit niet leuk!


Daarna de haren ruim voorzien van een goede conditioner, laten inwerken, minimaal 10 minuten en zorgvuldig uitspoelen.
Hierna de vacht droog deppen, nooit wrijven, want door het wrijven kunt u er zelf klitten inwrijven. In de zomermaanden, bij zonnig weer, als u zelf ook in bikini zou lopen kan de vacht aan de lucht drogen, tussentijds wel uitborstelen, anders droogblazen met een fohn op de lauwe stand, föhnt u te warm dan kan de vacht verbranden.
Hoe vaak de vacht gewassen moet worden is afhankelijk van de omgeving waar met de hond gewandeld wordt en wat hij allemaal mag. Gemiddeld is een maal per maand voldoende. 

Sinna_26_oktober_025
Maar ik ben nu wel heel knap...toch?

Geen mensenshampoo voor een hond! 

Veel mensen denken dat honden ook gewassen kunnen worden met mensenshampoo of babyshampoo. Wees echter voorzichtig met het gebruik van mensenshampoo bij honden. Elke shampoo voor mensen werkt op basis van zeep.  Zeep heeft een PH waarde van ongeveer 7.  De PH waarde van de menselijke huid ligt rond de 6, die van de hondenhuid ligt rond de 5.  Door het gebruik van mensenshampoo bij een hond zal de huid uitdrogen. Door de zeep wordt namelijk de natuurlijk vetlaag weg gewassen. Een goede hondenshampoo bevat geen zeep. En heeft dus een lage PH waarde. De vetlaag wordt niet weg gewassen en de huid zal dus ook niet uitdrogen. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de verzorgingsproducten van het merk Nature Speciality

nature-specialties

Kies voor goede verzorgingsproducten!

 


Niet vergeten!

Tanden regelmatig controleren op plaque en dit verwijderen met een tandenkrabber. Één keer per week de tanden poetsen is natuurlijk altijd goed, hiervoor kunt u een gewone zachte tandenborstel gebruiken en speciale tandpasta voor de hond.

Het haar wat in de oren groeit, verwijderen. U neemt heel kleine plukjes haar en trekt die er met een stevig rukje uit. Schone oren zijn minder gevoelig voor oorontstekingen en oormijt.

Haar wat tussen de voetkussentjes groeit en dusdanig lang is dat de hond zijn grip verliest, inkorten.

show_eindhoven_2010_027
Schone voeten brengen ook minder vuil mee naar binnen!

Nagels knippen, vooral de duimen( hubertusklauwen) goed nakijken, want omdat deze de grond niet raken tijdens het lopen slijten deze niet op een natuurlijke manier af.

Deze laatste handelingen kunt u een keer voor laten doen bij een hondenkapsalon, mocht u het dan nog niet aandurven, dan eenmaal per twee maanden laten controleren c.q. behandelen door uw trimsalon.