Brokken… of toch wat anders?
De meeste hondenbezitters voeren hun honden brokken. Deze manier van voeren is immers zo vanzelfsprekend!!... of toch niet?
In de voeding voor mensen is het tegenwoordig niet meer dan normaal dat we heel goed letten op wat wel en wat niet gezond is voor onszelf. We weten inmiddels allemaal dat verse voeding gezond is.
Gelukkig staat de ontwikkeling in de hondenvoeding ook niet stil en is brok voeren allang niet meer zo vanzelfsprekend als 10 jaar geleden. Ook voor onze honden is verse ( rauwe) voeding veel gezonder.
Er zijn meerdere redenen om een hond te voeren met rauwe voeding .Onze honden lijken in hun uiterlijk dan wel niet meer op hun voorouders: de wolf. Maar hun spijsverteringsstelsel is nog wel precies hetzelfde. Kijk je goed naar het gebit van de hond zie je dat ook zijn gebit gemaakt is voor het verscheuren van vlees, hij heeft een carnivoor gebit! Heel veel honden krijgen als ze langere tijd brok te eten krijgen problemen, dit kan zich uiten in huid en vachtproblemen, bijv: jeuk, kale plekken, slechte en doffe vachten enz. Maar ook lever en nier problemen kunnen veroorzaakt worden door de brokvoeding, helaas uit zich dit pas vaak op latere leeftijd en is het soms al te laat.
Waarom geen brokken?
Je hebt 2 soorten brokken. Je hebt brokken in de vorm van geperste brokken en je hebt geëxpandeerde brokken. Geëxpandeerde brok is een brok die op zeer hoge temperatuur vervaardigd is. Deze 2 soorten brokken hebben hebben twee gelijkenissen. Ten eerste zijn ze gemaakt voor ons gemak. Wat is er immers simpeler dan een handje brokken in de voerbak te gooien. De tweede is dat het lichaam van de hond met stoffen moet werken die zijn lichaam niet kent.Dit is vaak ook de reden dat honden er zo vaak allergisch op kunnen reageren.
Brokken worden zo verhit dat ze steriel worden en daardoor darmen van de hond lui maken. Ze kunnen weinig verdragen en ook hun afweersysteem is minder goed dan die van een hond die rauwe voeding krijgt.
Verder zitten er in brokken ook vaak chemische middelen om de brokken langer te kunnen bewaren. Deze stoffen worden vaak aangeduid met de term 'met de in de E.U. toegestane anti- oxydanten'. En met die toegestane anti-oxydanten worden dan vaak de stoffen Bht, Bta en Ethoxyquine bedoeld. Dit zijn o.a. landbouwgiffen en rubber stabilisatoren. Onderzoek heeft aangetoond dat deze stoffen zelfs tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. BHA, BHT, Ethoxyquine en Propylgallaat zijn allen kankerverwekkende stoffen. Je moet rekening houden met de mogelijke schade van deze stoffen voor de gezondheid van de hond. Meestal worden deze stoffen niet met naam en toenaam genoemd op het etiket, maar gewoon als anti-oxidanten of als “bevat in de EU toegestane anti-oxydanten”. Een producent is niet verplicht de anti-oxydanten bij naam te noemen als de stof al in het vet verwerkt is. Zo kan de producent van het hondenvoer het vet met de anti-oxidanten erin dus als halffabrikaat aankopen. Hij verwerkt het dus niet zelf in het voer.
In de meeste brokken worden ook kleurstoffen toegevoegd en er worden de leukste vormpjes van geperst: hartjes, rondjes, staafjes noem maar op. Uw hond ziet geen vormpjes en kleurtjes!!
Het grote nadeel verder van brokken is, is dat er wel voor 60% aan graan inzit! Een wolf eet vrijwel geen granen, enkel een klein beetje uit de maag van een knaagdier. En aangezien het darmstelsel van de hond identiek is aan dat van een wolf, begrijpt u nu vast, dat het nergens op slaat om zoveel graan in hondenbrokken te stoppen.
Nog een belangrijk punt is dat meer dan 75% van alle honden boven de drie jaar al tandproblemen hebben door het eten van een niet geschikt dieet. Hoewel vaak wordt gezegd dat brokken goed voor het gebit zouden zijn is dat natuurlijk niet waar: zodra een hond op een brokje bijt valt deze uiteen en blijft er weinig meer van over dan wat poeder.
Zijn er alternatieven voor brokken?
In Nederland zijn er veel merken complete versvleesvoeding te koop, afgekort KVV. Deze bevatten onbewerkt, ongekookt vers vlees, aangevuld met gemalen botten en gepureerde (rauwe) groentes. Hier zit alles in wat uw hond nodig heeft. Deze complete versvleesvoedingen bevatten geen chemische antioxydanten en geen conserveringsmiddelen. Het hoeft immers niet buiten de koeling bewaard te worden, de diepvries houd het goed!
Ook met KVV kunt u volop variëren. Er zijn inmiddels zo veel smaken te krijgen dat u uw hond iedere dag wel iets anders kan geven. Enkele voorbeelden zijn: lam, geit, rund, paard, vis, pens, konijn, eend.
Eet smakelijk!!
Vers vlees bevat veel natuurlijke vitamines, mineralen en enzymen en deze helpen allemaal mee aan een goede gezondheid van uw hond. Omdat deze versvleesvoedingen meer vlees bevatten dan een brok voldoet deze voeding ook goed aan de eisen die gesteld kunnen worden aan de voeding voor een vleeseter. Veel mensen zijn bang dat rauw vlees veel bacteriën bevat. Vers, rauw vlees bevat inderdaad bacteriën, zonder bacteriën zou de darmflora ook niet optimaal kunnen werken. Maar niet alle bacteriën zijn schadelijk voor de hond. Sommige bacteriën zijn juist goed voor de hond. Eventueel schadelijke bacteriën (bijvoorbeeld salmonella) worden door de hond die altijd op rauwe voeding staat in de maag vernietigd door het maagzuur.
Niet alleen is verse en rauwe voeding zeer gezond voor de hond, ze vinden het ook geweldig lekker. Zelfs moeilijke eters zullen rauwe en verse voeding met plezier eten!
Voor het welzijn van huisdieren is de kwaliteit van de grondstoffen van hondenvoeders belangrijker dan de "compleetheid" van de voedingswaarde.
Op het etiket van de meeste merken hondenvoer worden granen als eerste vermeld. Dit betekent, dat er veel koolhydraten in het voer zijn verwerkt.
Graan is een goedkope grondstof en het verlaagt de productiekosten.
De lichaamsbouw en spijsvertering van honden en katten is echter niet ontworpen om door het leven te gaan als vegetariër.
Graan is geen volwaardige voedingsstof - er ontbreken enkele essentiële aminozuren.
Voor meer informatie omtrent vers vlees voeding voor uw hond zie ook het menu: BARFMENU