Tanden poetsen
De meerderheid van alle hondenbezitters zullen niet dagelijks, nog niet eens wekelijks de tanden van hun hond poetsen.Toch is één maal per week aan te bevelen.
U kunt uw pup van begin af aan gewend maken dat tanden poetsen ook bij de verzorging hoort, ook aan de al wat oudere hond kan dit nog aangeleerd worden.
Gebruik wel altijd speciale "honden tandpasta", deze is verkrijgbaar bij de betere dierenspeciaalzaak. Een gewone “mensen tandpasta” bevat schuimmiddelen en die kunnen maag en darm stoornissen veroorzaken.
In plaats van met een hondentandenborstel kan het gebit ook gereinigd worden met een speciaal wasvingertje, ( dit lijklt op een mini washandje wat je rond je vinger schuift) deze zijn speciaal voor honden verkrijgbaar. Dit kan een oplossing zijn zolang de hond nog niet gewend is aan de tandenborstel.
Poets zowel aan de binnen en buitenkant van alle tanden en kiezen
Tekenen van een slecht gebit:
- Gele en bruine vlekken op de rand van het tandvlees en de tand.
- Problemen met eten.
- Gezwollen en bloedend tandvlees.
- Slechte adem.
Gezondheid
Vaak begint het probleem met tandplaque dat verkalkt en hierdoor omgevormd wordt tot tandsteen. Hierop gaan bacteriën leven, waardoor het probleem verergert. Een verandering naar een andere bacteriesoort geeft een slechte mondgeur, wat vaak het grootste probleem vormt voor de eigenaar. Ook het tandvlees raakt uiteindelijk ontstoken als er veel tandsteen op een tand zit. Doordat het tandvlees ontstoken is verdwijnen bepaalde barrières tussen de bacteriën op het tandsteen en het bloed. Hierdoor kunnen de bacteriën vrij de bloedbaan in en zo naar de rest van het lichaam. Dit kan aanleiding geven tot problemen van de nieren, de lever of de hartkleppen.
Laatste hulpmiddel
Als het gebit van uw hond zo slecht is dat poetsen niet meer helpt kunt u natuurlijk naar de dierenarts om het daar onder narcose te laten verwijderen. Door een persoonlijke slechte ervaring ben ik hier ontzettend angstig voor geworden. Leest u het volgende verhaal over Saartje.
Saartje:
Saartje was een gezond, zwart-wit Shi- Tzu teefje .Toen zij vijf jaar was gingen twee van haar voortandjes losstaan, deze tanden waren niet aangetast door tandplaque, ze zagen er keurig schoon uit maar ze stonden alleen maar los.
Zij liep hier al enige tijd mee, botjes, flostouwen e.d hielpen ook niet om de tandjes spontaan er uit te laten komen. Maar Saartje had er aanmerkelijk last van. Er is toen besloten om de tandjes bij de dierenarts onder narcose te laten verwijderen, dat werd immers zo vaak gedaan bij honden. Ik zal u alle details besparen, maar Saartje is vrolijk kwispelend naar de dierenarts gegaan en is niet meer levend teruggekomen... De narcose is haar fataal geworden!
Natuurlijk was dit een incidenteel geval, maar toch is mijn advies aan u.
“Voorkomen is beter dan genezen”!!!