Borstelen
De Tibetaanse Terriër behoort een dubbele vacht te hebben. De ondervacht is wollig en de bovenvacht is fijn, maar niet zacht of wollig, eerder iets hard, ik vergelijk het altijd met geitenhaar. Een pup heeft nog niet zoveel ondervacht en een iets zachtere bovenvacht. Een regelmatige verharing kent de Tibetaanse Terriër niet. Ook verharen zij praktisch niet, wat niet wil zeggen dat u nooit geen haar zal vinden! Wel moet u de hond regelmatig en consequent borstelen en kammen, zodat de ondervacht niet gaat klitten. Ik zal dan ook proberen u een zo duidelijk mogelijke uitleg te geven over de vachtverzorging van de Tibetaanse Terriër .
De Tibetaanse Terriër komt in meerdere kleurslagen voor: wit, zwart, blond, sable, black & Tan, creme en driekleur. Platen en aftekeningen mogen overal zitten. De kleur chocolade komt ook voor, maar wordt gezien als een niet erkende kleur.
Naast de verschillende kleuren zien we ook verschil in de vachtstructuur, de ene vacht is iets wolliger, zachter dan de andere, de een heeft meer ondervacht dan de ander. De Tibetaanse Terriër mag een steile tot een licht golvende vacht hebben, maar niet sterk gekruld. Als zij in de regen hebben gelopen kan de vacht iets meer gaan golven, maar als de vacht eenmaal droog is en u hem borstelt is de vacht weer een stuk steiler.
De Tibetaanse Terriër krijgt ongeveer vanaf de leeftijd van 12 maanden zijn volwassen vacht. Die krijgt hij echter niet op een paar weken tijd. Er zijn Tibetanen die pas op een leeftijd van een jaar of 4 hun goede vacht hebben. In deze periode kan de vacht ook van structuur veranderen, zo kan zij wat meer gaan golven, wat droger aanvoelen. Dit is een tijdelijk iets en komt door het wisselen naar de volwassen vacht. Je ziet ook de nieuwe volwassen vacht doorkomen, vaak begint dit ter hoogte van de schouderbladen, deze bovenvacht is harder van structuur en doet denken aan de structuur van geitenhaar.
Bij sommige kleuren zien we de kleur tijdens het wisselen wat vervagen en in de volwassen vacht weer donkerder worden. Sommige zwarte vachten hebben tijdelijk een wat rode gloed. De Sable, brindle vachten (blond met donkere strengetjes) vervagen soms van kleur, maar kleuren later weer met meer warme tinten op.
Als uw pupje eenmaal met u mee naar huis mag is het natuurlijk reuze spannend. U wilt natuurlijk alleen maar leuke dingen met uw pup doen en de borstelbeurt wordt daarbij weleens vergeten. Echter als hij enkele dagen bij u in huis woont is het verstandig om met zijn eerste borstelbeurt te starten. Niet dat hij al zal gaan klitten, maar wel om hem aan het borstelen gewend te maken. Jong geleerd is oud gedaan.
Ik geborsteld? nee hoor, dat hoeft echt niet!!.... ik wil spelen.
In het begin is een zachte haarborstel voldoende. Borstel uw pupje niet als hij net aan het spelen is, maar geef hem zijn borstelbeurt als hij rustig lig, bijv als hij moe is van het spelen. Zet uw pupje op een tafel, waarop u een anti-slipmatje legt (b.v. een douchematje). Dit om het wegglijden te voorkomen, waardoor uw pupje bang kan worden om op de tafel geborsteld te worden. Klets met hem/haar zodat hij zich op gemak voelt. Borstel het haar lekker krachtig door, ook de poten, het hoofd, achter de oren, de voorborst en buik. De buik kunt u het beste borstelen door de voorpootjes voorzichtig op te pakken, zodat hij op zijn achterpootjes staat, vergeet ook de oksels niet; hier zit waarschijnlijk nog niet veel haar, maar uw pupje went er alvast aan, u tilt dan ook een voorpootje iets op en neem het iets zijwaarts, zodat de oksel vrij komt. Ook kunt u de pup op een flank leggen zodat u beter overal bij kunt, deze manier zal op de lange duur wel het beste werken, omdat u later met de lange vacht die uw pup gaat krijgen, de vacht in gedeeltes kunt gaan behandelen. Borstel uw pupje zo'n kleine 10 minuten, wordt niet boos als hij iets niet direct wil, maar geef ook niet op, dan heeft hij gewonnen en zal hij later ook protesteren, omdat hij weet dat u opgeeft. Geef hem na zijn borstelbeurt altijd wat lekkers, zodat hij de borstelbeurt gaat associëren met een beloning.
Hoe lang duurt een borstelbeurt? Dit is afhankelijk van hoe vaak u borstelt. Als u elke dag uw Tibetaantje even doorborstelt is de kans zeer klein dat de vacht zal gaan klitten en is vaak 10 minuten al voldoende. Doet u dit drie keer per week, is een half uurtje vaak genoeg. Eén maal per week neemt al gauw een uurtje in beslag en één keer per maand zal het nog meer tijd kosten en de hond zal het niet zo prettig vinden omdat u dan gegarandeerd klitten tegen zult komen. Natuurlijk geldt voor dit alles dat u uw Tibetaantje vanaf het begin goed met het borstelen heeft opgevoed. Een hond die rustig op tafel is, werkt voor u beide veel prettiger.
pas gewassen, nu nog even fohnen en borstelen.
na een uurtje is dit het resultaat.
Natuurlijk is hierbij ook van groot belang hoe u borstelt. Begin altijd onderaan in de vacht, en leg de bovenlaag naar boven. Eventueel kunt u deze vastzetten met een haarklem, borstel de onderste laag goed door en pak er elke keer een laagje bij. Als uw hond klitvrij is kunt u overal de huid goed zien. Bij de poten begint u aan de voeten en de hakken en werk zo naar boven toe. Probeer de staart zoveel mogelijk alleen met de borstel te doen, de staart heeft niet veel ondervacht en als u die regelmatig met een kam behandeld kan de vacht hier wat dunner worden.
Om te voorkomen dat de oren gaan klitten moet u die ook vanuit de binnenkant goed doorborstelen, dit gaat heel goed met een zachte haarborstel, bijv met een Mason Pearson, dit is een borstel gemaakt van puur haar, een te stugge borstel zal het haar sneller doen afbreken. Als laatste nog even doorkammen met een grof getande kam.
Enkele borstels die geschikt zijn voor de vacht van de Tibetaan.
U mag ook de haarborstel pakken met plastic pinnetjes ertussen. Een kam moet altijd van staal zijn, een plastic kam zou het haar statisch maken, er zijn ook kammen met roterende tanden op de markt, die ik persoonlijk heel fijn vind om te gebruiken. Bij de kam is de afstand tussen de tanden van groot belang, deze moeten niet te dicht op elkaar staan, omdat u dan teveel ondervacht eruit zou halen.
Helemaal rechts de kam met roterende tanden.
Er zijn allerlei hulpmiddelen om de borstelbeurt te vergemakkelijken, bijv ontklitsprays, conditioners, etc. Hiervoor kunt u altijd contact met mij opnemen voor het juiste advies.
Als uw pupje zijn haar gaat groeien, is het natuurlijk vanzelfsprekend dat zijn pony ook meegroeit. Bij sommige Tibetanen is de pony zo dik dat ze er slecht door kunnen zien, ze kunnen er zelfs onzeker of angstig door worden. U kunt hem of haar een staart of 2 staartjes indoen. Hiervoor zijn kleine badstof elastiekjes verkrijgbaar of speciale hondenhaarspeldjes. Als het haar op het hoofd wat langer is dan valt het vaak wat meer naar opzij. Mocht u toch willen besluiten dat het haar voor de ogen u teveel is, dun de pony dan eventueel uit met een efileerschaar, knip kleine plukjes in de lengte, nooit over de breedte van het hoofd. Ga ook nooit de haren in de ooghoeken kort knippen, want door het knippen worden deze stug en als ze dan weer wat langer worden prikken ze in de ogen van uw Tibetaantje, met alle vervelende gevolgen van dien.
Als u met uw Tibetaantje in de toekomst naar tentoonstellingen wilt gaan mag u de pony natuurlijk niet afknippen.
Whoopi zonder strikje
Whoopi met strikje
Controleert u hierna ook nog of er een teveel aan haren in de gehoorgang groeit, als dit het geval is kunt u er die met uw vingers of eventueel een pincetje uittrekken. Ook de nagels verdienen soms wat extra aandacht, vooral het Hubertusklauwtje, dit slijt niet op een natuurlijke manier af en moet regelmatig geknipt worden.
Gebitsverzorging
En als laatste vergeten we natuurlijk niet de tanden, ook bij de honden moeten de tanden schoon gehouden worden, u kunt dit proberen door regelmatig een kauwbot te geven, maar meestal is dit niet voldoende en moeten er maatregelen getroffen worden. Mijn advies is om toch wel één keer per week de tanden te poetsen, liefst met een zachte tandenborstel en speciale hondentandpasta. Als er zich dan toch tandplaque op de tanden vormt kunt u dit er af krabben met een speciale tandenkrabber.
Tanden schoonmaken bij Whoopi, een Tibetaanse Terriër.
Mocht u deze handelingen zelf niet aandurven ga dan langs een trimsalon, zij zullen het u graag een keer voordoen en mocht het dan nog niet lukken dan kunt u het altijd nog uit handen geven aan de trimsalon.
VEEL SUCCES!