Vachtverzorging

 

Wat u zelf kunt doen!

Natuurlijk is het dagelijks onderhoud van de vacht een taak van de "baas". U kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! Zo leert uw hond de kam en/ of borstel net zo makkelijk te accepteren als zijn etensbak. Komt u gerust eens langs voor advies welke borstel en/ of kam de juiste is. Ik kan u dan meteen laten zien wat de makkelijkste en beste manier van borstelen is. Maak hiervoor wel even een afspraak, dan weet u zeker dat ik uw hond de volle aandacht kan geven.

Veel eerder dan u denkt is uw hond aan zijn eerste trimbeurt toe. Vanaf de tijd dat uw hond volledig ingeënt is, kan ik al een puppy trim geven. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak, want meestal is er een wachttijd van enige weken, en…vergeet uw afspraak niet, er is tijd voor uw hond gereserveerd!

Waarom naar een trimsalon?

In feite is voor bijna iedere hond een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden. Ook kruisingen en kortharige honden kunnen verschrikkelijk verharen! Afhankelijk van de vacht van de hond, houdt trimmen in: scheren, knippen, uitdunnen, plukken, strippen, wassen, kammen en/ of borstelen.

De meeste terriërrassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met de hand of met een trimmes verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Wanneer dit niet op tijd gedaan wordt bestaat de kans dat de hond jeukklachten krijgt, zich gaat stukbijten en bij de dierenarts terechtkomt.

Spaniels, Setters, Retrievers etc. worden waar mogelijk uitgeplukt en verder met een speciaal getande schaar uitgedund en gemodelleerd.

Poedels en honden met hetzelfde vachttype worden geschoren en/ of geknipt in elke gewenst model.

Langharige honden zoals bijv de Maltezer, Shih Tzu, Lhasa Apso, Yorkshire Terriër en natuurlijk ook de Tibetaanse Terriër hebben van nature eigenlijk een lange vacht, maar ook deze rassen kunnen natuurlijk desgewenst in een praktisch kort modelletje geknipt worden.

trimsalon_013                                                           Malou, voor haar trimbeurt 

   trimsalon_014                                                Malou, klaar om naar huis te gaan                                                


In de winter kunt u uw hond ook laten trimmen, eventueel kan de vacht wat langer blijven. Bedenk echter dat honden meer last van vocht dan van kou hebben en …lang haar blijft lang nat. Uiteraard hoort bij een uitgebreide trimbeurt ook het schoonmaken van de oren, knippen van de nagels, eventueel verwijderen van teken, het reinigen van de tanden ( mits de hond dit toelaat ) en het behandelen van verstopte anaalklieren. Het zal duidelijk zijn dat een gediplomeerd hondentrimmer/ -ster meer is dan alleen een "kapper". Zij hebben een gedegen opleiding gevolgd voor de algemene verzorging van de hond. Bovendien zal een goede trimmer/ -ster niet aarzelen om, indien nodig, u door te verwijzen naar de dierenarts.

Wat gebeurt er met uw hond in de trimsalon?

Wanneer u uw hond naar een trimsalon brengt, moet u hem enkele uren afstaan. Dit is noch voor u, noch voor uw hond leuk. Maar u kunt het ook onnodig moeilijk maken! Hoe langer u uw hond blijft knuffelen, hoe onzekerder hij wordt. Het moet toch gebeuren en hij is in goede handen. Het beste is dat u eventuele wensen van tevoren telefonisch kenbaar maakt, zodat u het afscheid kort kunt houden. Ik neem uw hond dan mee naar de trimsalon en daar wordt hij op een trimtafel gezet. Dit zal de eerste keer even vreemd zijn, maar dat went snel. Het is opvallend hoe rustig de meeste honden zich laten behandelen en genieten van alle aandacht die ze krijgen. De vacht van de hond wordt nu helemaal doorgekamd en eventuele klitten worden verwijderd. (Wanneer u uw hond regelmatig goed heeft gekamd kunt u hem het ontklitten besparen.) Daarna wordt uw hond, afhankelijk van het vachttype, getrimd, daarna wordt de hond gewassen, indien de vacht dit nodig heeft krijgt deze ook nog een behandeling met een voedende conditioner, waarna hij met een lauwwarme föhn weer gedroogd wordt. Wanneer de vacht geheel droog is, kan de hond verder worden afgewerkt en in model worden gebracht. Inmiddels zijn wij enkele uren verder en mag u uw hond komen halen. Na het trimmen kan het zijn dat uw hond zich een beetje "vreemd" gedraagt, zoals springen, met de kop schudden en zijn lichaam besnuffelen. Dit hoort er allemaal bij, als u pas naar de kapper geweest bent, moet u ook even “wennen”. Uw hond moet ook wennen aan zijn nieuwe uiterlijk en aan het "gevoel". En…u vergeet natuurlijk niet uw hond te vertellen hoe mooi hij geworden is! Want uw hond is altijd de mooiste!

Hoe vaak?

Hoe vaak een hond moet worden getrimd is afhankelijk van het type vacht en de mate van onderhoud die u zelf doet. Om u een idee te geven:

Poedelvachten 4-8 maal per jaar

Ruwharige vachten 3-4 maal per jaar 

Spaniëlvachten 4-6 maal per jaar

Langharige vachten 5-6 maal per jaar

Om tenslotte nog een sprookje de wereld uit te helpen: uw hond wordt bij een vakkundige trimmer niet verdoofd! Door alle indrukken en handelingen kan uw hond wel moe zijn na een uitgebreide trimbeurt.

Tips

Laat uw hond goed uit voor u hem naar de trimsalon brengt. De behandeling zal enige uren in beslag nemen en het is vervelend als de   hond zijn behoefte zolang op moet houden. 

Probeer uw hond zo droog mogelijk te brengen, aangezien een natte vacht niet behandelbaar is. 

Overleg eerst met mij wanneer u van plan bent uw hond voor zijn trimbeurt in bad te stoppen. Sommige vachten zijn namelijk moeilijk te behandelen na een wasbeurt, zoals bijv: de plukvachten. 

Indien uw hond een medische afwijking heeft, loops is en/ of een besmettelijke aandoening (kennelhoest, ringworm ed.) heeft, zou ik dat graag van tevoren willen weten. 

Breng uw hond altijd aan de lijn. 

Breng uw hond nooit met een volle maag.